

DEPARTMENT: WATER AFFAIRS Directorate: National Water Resource Planning

OLIFANTS RIVER WATER SUPPLY SYSTEM RECONCILIATION STRATEGY:

Strategy Steering Committee (SSC)

Agenda for Meeting No. 2

	Date and Time:Thursday, 10 October 2013 at 9:00 am.Venue:De Hoop Dam, Information Centre			
Strategy Objectives:		 To meet legitimate current and future water requirements To recommend the most suitable interventions to balance the water requirements and water resources To identify responsible institutions and provide target dates for implementation of the strategy 		
Strategy Documentation:		http://www.dwa.gov.za/Projects/OlifantsRecon/default.aspx		
 Brief recap on the 2012 Olifants River Water Supply Sy Reconciliation Strategy. Provide feedback on progress with proposed interventions since SSC. Present individual dam balances and risk based simulation and of the 2012 Strategy. Consider revised water requirement scenarios. 		sed interventions since last based simulation analysis		
	TEA AND CO	OFFEE ALL	8:30 – 9:00	
1	WELCOME A	AND PURPOSE L. Mabuda	a 9:00 – 9:10 (10 Minutes)	
	PurposTeam in	se of Strategy se of Meeting introductions ral Arrangements		

General Arrangements

ATTENDANCE AND APOLOGIES

2

9:10 - 9:15

(5 Minutes)

L. Mabuda

2.1	Attendance Register		
2.2	Apologies		
3	ADOPTION OF AGENDA	L. Mabuda	9:15 – 9:20 (5 Minutes)
4	MINUTES OF PREVIOUS MEETING	T. Nditwani	9:20 – 9:30 (10 Minutes)
4.1	Approval		(10 Minutes)
4.2	Matters arising from SSC 1 on 7 March 2013:		
	Item 4: "The final Terms of Reference for the SSC will be available before the next meeting". – Discussed under Item 5 below.		
	Item 5.3.1a "Pieter van Rooyen (WRP) thanked Mr Kobie Marias for the important link (to WC/WDM initiatives in the Western Highveld Region) and indicated the PSP team will engage with Mr Marias to obtain further information" – Discussed under Item 7.1 below.		
	Item 5.3.1b "Tendani Nditwani (DWA) stated that the Emalahleni IDP will be consulted for latest figures. The team will also consult the LM municipality and deliver a presentation explaining the goals of the Strategy" – Discussed under Item 7.1 below .		
	Item 5.3.1c "Tendani Nditwani (DWA) confirmed that the amount (of water that can be reallocated by the Phalaborwa Mines) is between 10 – 16 million m ³ . The Water Use Efficiency team will talk to the municipality and provide feedback at the next meeting"	F. van den Merwe	
	Item 5.3.1e "The team must get an understanding of the problem (Polokwane budgetary constraints for fixing pipe networks involved with water reuse) and provide feedback to DWA." Discussed under Item 7.2.		
	Item 5.3.1i "Johan van Rooyen (DWA) indicated that this (Randwater Pipeline to supply water to Delmas during 2013) must be included in the water balance."	P. van Rooyen	
		l	

......

	Item 5.3.6 – "The Department of Mineral Resources's (DMR) involvement is also critical (in Treatment of Mine water". Pieter Viljoen (DWA) mentioned the Strategic Water Partnership Network is intensely involve in Acid Mine Drainage (AMD) reuse and should be involved." Item 5.3.5 – "Bennie Haasbroek (Hydrosol) noted that the graph will be updated to reflect the new estimated time of filling as well as the new date for the implementation of the Reserve" – Updated graph will be presented under Item 9 below.	A. Briel	
	Item 9 – "Kobie Marais (Rand Water) suggested that the SSC membership include COGTA and SALGA"	A. Briel	
5	TERMS OF REFERENCE AND MEMBERSHIP OF THE SSC	T. Nditwani	9:30 – 9:35 (5 Minutes)
			(0 //
	 Feedback and changes 		
6	OLIFANTS WATER SUPPLY SYSTEM RECONCILIATION STRATEGY 2012	T. Nditwani	9:35 – 9:45 (10 Minutes)
6.1	Overview and work since last SSC		. ,
7	PROGRESS MADE WITH STRATEGY		
	INTERVENTIONS		
7.1	Interventions reducing water requirements		9:45 -10:35 (50 Minutes)
А	WC/WDM – Urban and Industries		
	Status	W. Wegelin	(20 Minutes)
	Municipal representatives feedback	L. Badirong M. Letsoalo	(10 Minutes)
В	WC/WDM – Irrigation	Mr. Babedi B. Haasbroek	(10 Minutes)
C	WC/WDM – Mining	A. Surendra	(5 Minutes)
D	Elimination of unlawful water use	J. van Aswegen	(5 Minutes)
	(First step: Verification of lawful water use)		
	TEA AND COFFEE	All	10:35 – 10:50 (15 Minutes)
7.0	Interventions increasing the Deserves		10:50 – 11:25
7.2	Interventions increasing the Resources		(35 Minutes)
A	Groundwater development	O. van den Berg	(5 Minutes)
B	Treatment of mine water	T. Coleman	(10 Minutes)
С	Removal of IAPs	D. Strydom/ D. Makamu	(10 Minutes)
		and the second s	and the second se

D	Sewage water reuse – Polokwane and Mokopane	B Badenhorst	(10 Minutes)
8	LINKAGES WITH OTHER WATER INITIATIVES		11:25 – 12:20 (55 Minutes)
8.1	Resources Quality Objectives Study	T. Sejamoholo	(5 Minutes)
8.2	Development of a WQ Strategy for the	L. Mosoa	(5 Minutes)
8.3	Olifants River DWA AMD initiatives from SD: WQP	L. Mosoa	(5 Minutes)
8.4	Waste Water Discharge Tariffs	K. Mosefowa	(5 Minutes)
8.5	Olifants River Water Resources	J. Kroon	(5 Minutes)
8.6	Development Project Highveld Water Balance Study: Mine Water Balances	A. Surendra	(10 Minutes)
8.7	US Aid Projects (Biodiversity and global warming; IWRM planning – SADC &	D. du Toit	(5 Minutes)
8.8	LIMCOM) City of Tshwane – Water Resource Plan (incorporated in balances – Item 9)		
8.9	LIMCOM Monograph development	T. Nditwani	(5 Minutes)
8.10	Any other?	All	(10 Minutes)
	LUNCH	All	12:20 – 12.50 (30 Minutes)
9	 UPDATE ON THE RECONCILIATION SCENARIOS Water requirement scenarios Individual dam balances Risk analysis Revised schedule of interventions Uncertainties and aspects that may influence the reconciliation scenarios Questions for clarity 	P. van Rooyen	12:50 – 13:25 (35 Minutes)
10	CONFIRM RESPONSIBILITIES	T. Nditwani	13:25 – 13:40 (15 Minutes)
11	COMMUNICATION	T. Nditwani	13:40 - 14:00
11.1	Membership of the SSC		(20 Minutes)
11.2	Report back by members on feedback		
11.3	received from their organisations/institutions Status report		
11.4	Media release		
11.5	News Letter		
12	GENERAL DISCUSSIONS AND COMMENTS	T. Nditwani	14:00 – 14:20 (20 Minutes)
			and the second se

13	WAY FORWARD	T. Nditwani	14:20 – 14:30 (10 Minutes)
14	DATE OF NEXT MEETING	L. Mabuda	14:30 – 14:35 (5 Minutes)
15	CLOSURE	L. Mabuda	14:35 – 14:40 (5 Minutes)
16	TEA AND COFFEE	ALL	14:40

.....